Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Mediji manipulē (cenšas). Ar Tevi, mani, visiem.
Publicēts 18. maijā, 2009.
Aizvadītajā nedēļas nogalē, par 1 latu (pateicoties "Muzeju nakts" akcijai kādā grāmatnīcā) iegādājos un izlasīju populārā dokumentālo filmu autora Maikla Mūra (Michael Moore) sarakstīto un nu jau diezgan pasen izdoto grāmatu "Stupid White Men" ("Stulbie baltie cilvēki"), kurā Mūrs apraksta gan negodīgās ASV prezidenta vēlēšanas 2000.gadā, gan pieskaras diskriminācijas jautājumiem, tiesiskumam un arī tam, cik lielu lomu dažādos izšķirošos brīžos spēlē plašsaziņas līdzekļi, sevišķi tad, ja to arsenālā nav ne kripatas patiesības.

Protams, tas, ka plašsaziņas līdzekļi bieži vien apzināti vai neapzināti sagroza informāciju vai kā citādi manipulē ar lasītāju/klausītāju/skatītāju, nav nekas jauns un vienkāršākais, kā no tā izbēgt, ir nedzīvot informācijas mucā - noklausīties ne tikai vakara ziņas kanālā "A", bet arī ielūkoties interneta portālā "B", paskatīties rīta ziņas kanālā "C" un uz darbu braucot, ieslēgt radiostaciju "D", taču ne vienmēr tas palīdz.

Mūrs savā grāmatā min kādu zīmīgu piemēru. ASV prezidenta vēlēšanu naktī, televīzijas kanāls "FOX" (Republikāņu partijas rupors), lai arī balsu skaitīšana vēl ne tuvu nebija beigusies, pēkšņi paziņoja, ka Floridā un tātad arī visā Amerikā, uzvarējis Džordžs Bušs juniors. Ko darīja pārējie, šķietami neatkarīgo mediju funkciju pildošie telekanāli? Sekoja "FOX" piemēram, jo baidījās, ka skatītāji nolems, ka tie piedāvā nepietiekamu informāciju.

Bušs vēlēšanās galu galā patiešām it kā "uzvarēja". Taču ļoti iespējams, tas nebūtu noticis, ja "FOX" kanāla sacerētajai pasakai, nebūtu sekojuši arī pārējie.

Vēl kādā citā gadījumā, kuru mēs visi ļoti labi atceramies, pēkšņi mums mēģināja iestāstīt, ka "lielais bubulis" jeb tā dēvētā "cūku gripa" (vēl senāks gadījums - t.s. "putnu gripa"), drīz pārņems pasauli un izraisīs globālu epidēmiju.

Par to rakstīja visi, par to runāja visur. BBC, CNN, lokālie mediji katrā valstī (t.sk. arī Latvijā). Kas notika? Nekas. Patiesībā, nenotika pilnīgi nekas, ja domājam globāli un esam informēti par to, ka ASV ik gadu no parastās gripas mirst ap 30 000 cilvēku.

Secinājumi ir biedējoši. Pietiekami skaļa un globālas tēmas ziņa (balstīta uz faktiem, tukšām baumām vai ziepju burbuļiem kā "cūku gripas" gadījumā - pilnīgi vienalga) kādā no lielajiem pasaules televīzijas kanāliem, automātiski, bieži vien bez jebkādas dziļākas analīzes, pāris stundu laikā nonāks pie teju ikviena modernās pasaules iedzīvotāja. Sekas?

 Seko man! http://twitter.com/eduardsozolins


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: