Arhīvs
Marts, 2024
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Par ko balsosim? (Rīga
Publicēts 29. aprīlī, 2009.
Ja Latvijas mazajos novados, galvenā nozīme būs konkrētām personībām un ne tik daudz to partejiskajai piederībai, vēlēšanu rezultāti lielajās pilsētās un jo sevišķi galvaspilsētā Rīgā (kuras iedzīvotāju skaits, kā zināms, sastāda aptuveni 50% no visas valsts iedzīvotājiem), šīs vēlēšanas kaut kādā mērā ieskicēs to, kādu sastāvu mēs varam sagaidīt no 10. Saeimas.

Vēlētāju rokās 6. jūnijā būs izvēle un ļoti liela atbildība, tā būs viena no retajām iespējām, ar konkrētu rīcību parādīt attieksmi pret tā dēvēto "politisko eliti" un paust savu viedokli.

Vai Tu izdarīsi alternatīvu izvēli tai politikai, kura mūsu valstī griezusies jau gandrīz 20 gadus?

Mūsu izvēles iespējas

Uz krēsliem Rīgas domē, šajās vēlēšanās pretendēs no 17 sarakstiem.  Uzreiz, īpaši neanalizējot atmetot sīkpartijas, kuru iespējas pārvarēt 5% barjeru līdzinās tuvu nullei ("Kristīgi demokrātiskā savienība" ; Partija "Jaunlatvija" ; Politisko partiju apvienība "Libertas.lv"; "Rīcības partija"; "Osipova partija") un tās partijas, par kuru vēlmi strādāt Rīgas iedzīvotāju labā, nav itin nekādu ilūziju ("Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija"; "Zaļo un zemnieku savienība" ; "PCTVL - Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" ; "Tautas partija"; Partija "LPP/LC"; "PAR DZIMTENI!"; "TB/LNNK"; "Saskaņas centrs"), mums faktiski paliek vien 4 izvēles iespējas - partija "Visu Latvijai!" ; "Sabiedrība citai politikai" ; "Pilsoniskā savienība" un partija "Jaunais laiks".

Vispirms jāsaka, ka visvairāk pārsteidz partijas "Jaunais laiks" lēmums par mēra kandidātu virzīt Edgaru Jaunupu. Daudzus vēlētājus tas atbaidīs, turpretī Solvita Āboltiņa (kura kā JL mēra kandidāte publiski tika minēta vēl pirms pāris mēnešiem), patīkami izceltos no pārējo partiju vidus. Šī partija lielā mērā ir palaidusi iespēju tikt pie Rīgas vidusslāņa balsīm.

"Sabiedrība citai politikai" lēmumu par mēra kandidātu virzīt Alekseju Loskutovu, vērtēt var dažādi. No vienas puses, viņam ir "baltā zirga" tēls sabiedrībā, no otras - nevarētu teikt, ka ir īpaši labi izdevies vadīt saimnieciskos un ekonomiskos procesus KNAB birojā (atcerēsimies naudas pazušanas skandālu). Jebkurā gadījumā, ne tā sliktākā izvēle.

"Pilsoniskā savienība", ar Ģirtu Valdi Kristovski kā Rīgas mēra atslēgu ņēmēju, pašlaik nepārliecina. Lai arī šis noteikti nav tas sliktākais variants, Kristovska ilglaicīgā atrašanās pie varas esot ministram vairākās valdībās (zem partijas "Latvijas ceļš"), kā arī vēlākā pārlekšana TB/LNNK zirgā ("Pilsoniskā savienība", Kristovskim ir nu jau 3. partija), neliek lolot ilūzijas, ka varam gaidīt krasu politikas maiņu Rīgā, ja viņš patiešām kļūs par Rīgas mēru.

Ar partiju "Visu Latvijai!" un Rīgas mēra amata kandidātu Raivi Dzintaru, ir savādāk. Šis ir vienīgais politiskais spēks, kurš vēl ne reizi nav bijis pie politiskās varas ne Rīgā, ne arī citviet Latvijā, taču kuram beidzot ir reāla iespēja sākt strādāt. Objektīvi raugoties uz partijas programmu, tajā var saskatīt zināmu devu populisma, kā arī "B" kā rezultāta definēšanu, bet "A" kā priekšnosacījumu rezultāta sasniegšanai, piemiršanu, taču kopumā tendences ir pozitīvas un kas būtiski - ne smakas no plašsaziņas līdzekļos kultivētā VL kā radikālas partijas tēla.

Iesim uz vēlēšanām, bet būsim apdomīgi

Šīs būs ļoti īpašas vēlēšanas. Mums visiem ir iespēja parādīt, ka esam pret līdzšinējo buldozera politiku (ir viegli būt "uzņēmējam" par valsts naudu); ka esam pret "zelta tiltiem"; ka esam pret pilsētas līdzekļu izsaimniekošanu, īstenojot pārmērīgi dārgus un nekvalitatīvus "E-talona" un citus tamlīdzīgus projektus.

Priekšvēlēšanu reklāmas kampaņas jau ir sākušās. Jau pieminētais "buldozers" un citi vīri, noteikti liks lietā visdažādāko PR un reklāmas ieroču klāstu, lai atkal pārliecinātu cilvēkus uzkāpt uz tā paša nelaimīgā un tik ļoti šķībā grābekļa, taču ik reizi ieraugot plakātu ar "Es nemācīšu jūs taupīt. Es palīdzēšu jums pelnīt.", atcerēsimies, ka patiesībā visus šos gadus tieši TU palīdzēji pelnīt viņam un viņš, savukārt, palīdzēja Tev taupīt.

Šī ir mūsu valsts un mūsu pilsēta - ir laiks to pierādīt ar alternatīvu balsojumu, ejot uz vēlēšanām 6.jūnijā.

---

Seko man: http://twitter.com/eduardsozolins

 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: