Arhīvs
Marts, 2024
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Vēlēšanas parādīs, kas esam
Publicēts 27. maijā, 2009.
Vēl tikai pusotra nedēļa, līdz Latvijas balstiesīgie lems par, jācer, pozitīvām pārmaiņām mūsu pašvaldībās (jaunizveidotajos novados) un kvalitatīvu pārstāvniecību Eiropas Parlamentā.

Vispirms par to, kas dara bažīgu. Pirmkārt, kā liecina jaunākie aptauju dati, vēlēšanās neplāno piedalīties teju 20% vēlētāju. Tātad, 1/5 daļa sabiedrības, kurai ir dota iespēja ietekmēt politiskos procesus savā valstī un padarīt savu un apkārtējo dzīvi labāku, ir pilnīgi vienalga. Viņuprāt, pie varas var nākt kaut kārtējais "zīgerbuldozers", kārtējie "vecie vēži" vai Kremļa kabatas partijas.

Otrkārt, demokrātiskai iekārtai vēl biedējošāks fakts - tikai aptuveni 10% iedzīvotāju tic tam, ka pēc vēlēšanām piedzīvosim kādus uzlabojumus.

Kas notiek? Vai tiešām "nav par ko balsot" ir vēlētāja cienīga atbilde? Nepiekrītu. Skaidrs, ka nekad nebūs ideālu partiju un politiķu, ne vienmēr piekritīsim visām to virzītajām idejām un darbiem, taču pat sliktākajā gadījumā, "mazākā ļaunuma" princips pastāv vienmēr (un nē, nē, nē, "mazākais ļaunums" nav ne "oranžais solītājs", kurš Rīgas domē krēslu deldējis jau vairākus sasaukumus, ne arī labi iestudētās fantastiskās pasaciņas galvenais varonis "kurš gan cits?").

Tā kā šis ir mans pēdējais raksts pirms vēlēšanām, nevienu partiju vārdā nesaukšu, taču paskatoties uz vēlēšanu sarakstiem Rīgā, Eiroparlamentā un citās pilsētās, var atrast gan nacionāli orientētu, latvisku partiju, kura ne reizi vēl nav bijusi pie politiskās varas un kurai ir potenciāls mainīt Latvijas politisko vidi, gan nacionāli orientētu, latvisku partiju, kuras sastāvā ir pietiekami dažādas un spēcīgas personības, lai turpmākie gadi Rīgā, citviet Latvijā un Eiroparlamentā, vairs neasociētos ar "zelta tiltiem".

Ja domā izdarīt izvēli par labu liberāli sociālajam spārnam, tad arī šajā grupā nav tā, ka nebūtu nekāda alternatīva tiem cilvēkiem, kuri ir līdz nelabumam sasmērējušies un netīri, jo aizvadītajos gados kā galveno mērķi izvirzījuši "grābjam ko var!" politiku.

Šīs būs vēlēšanas, kuras parādīs, kas esam - vai kārtējo reizi noticēsim dārgām (bet patiesībā nožēlojami lētām) priekšvēlēšanu reklāmām, tukšiem solījumiem un vārdiem, kuriem tik bieži ir sekojuši gluži pretēji darbi vai arī izdarīsim argumentētu un, kas vēl būtiskāk - sirdsapziņas izvēli, ar kuru varēsim lepoties. 6.jūnijā ir vērts rūpīgi izsvērt, aiziet un nobalsot.

Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: